ХІТ Продажу: Клом БТ

ІДЕАЛЬНО ЧИСТА СОЯ

Бур'ян - одвічна проблема всіх агрономів. Ця дикоросла трав'яниста рослина, що росте в посівах культурних рослин, а також на необроблюваних землях, знижує врожайність сільськогосподарських культур, луків і пасовищ; засмічує урожай та погіршує його якість; переносить збудники захворювань та накопичує шкідників сільськогосподарських культур; токсична для тварин, тому приносить збитки тваринництву; негативно впливає на здоров'я людей; порушує склад та структуру місцевих фітоценозів.

Класифікація бур'янів

За характером живлення:

  • Бур'яни-паразити (незелені рослини), що нездатні до самостійного синтезу органічних речовин, оскільки не мають хлорофілу. Вони не мають коренів, а використовують поживні речовини рослин-живителів. Бур'яни-паразити за місцем паразитування на рослинах поділяють на стеблові (повитиця) й кореневі (вовчки).
  • Рослини-напівпаразити (дзвінець великий, перестріч гайовий, кравник звичайний, омела звичайна) приростають до коріння або стебел інших рослин і використовують їхні поживні речовини, але в них є зелені листки і вони засвоюють вуглекислоту з повітря; ці рослини здатні до фотосинтезу.
  • Зелені рослини — це найчисленніша група бур'янів. Вони мають хлорофіл, зелені листки, асимілюють, завдяки кореневій системі використовують поживні речовини і воду з ґрунту.

За тривалістю періоду життя:

  • Малорічні бур'яни поділяють на ефемери, однорічні й дворічні, а однорічні — на ярі, зимуючі й озимі.

    У малорічних бур'янів повний цикл розвитку триває один — два роки. Розмножуються вони тільки насінням, яке протягом життя утворюють один раз, і після цього відмирають. До малорічних бур'янів належать ярі, зимуючі, озимі та дворічні бур'яни.

    Малорічні бур'яни з дуже коротким періодом вегетації здатні за сезон дати 2-3 покоління. Їх називають ефемери, до них належить мокриця, або зірочник середній, що росте на городах, у садах і на зволожених землях. Ці бур'яни дають з однієї рослини до 25 тис. насінин, які можуть зберігати життєздатність у ґрунті до 30 років.

  • Багаторічні бур'яни — це численна група бур'янів, які розмножуються як насінням, так і вегетативними органами (кореневищами, кореневими паростками, частинами стебел, корінням, вусами). За способом вегетативного розмноження їх поділяють на кореневищні, коренепаросткові, стрижнекореневі, цибулинні, повзучі, гронокореневі тощо. До них належать пирій повзучий, хвощ польовий, гострець, свинорий пальчастий, гумай тощо.

Засіб боротьби

КЛОМ БТ 

Діюча речовина Кломазон, 480 г/л.

Препаративна форма - концентрат емульсії.

Хімічна група - ізоксазолідинони.

Преваги препарату:

  1. Висока біологічна ефективність
  2. Надійний контроль проблемних дводольних бур'янів лободою білою та підмаренником чіпким
  3. Тривалий період захисної дії (мінімум 30 днів)
  4. Не переміщується по вертикальному ґрунтовому профілю, що виключає можливість потрапляння у ґрунтові води.
  5. Гарний партнер для бакових сумішей
  6. Відсутність залишків у продукції.

Приготування робочого розчину

Перед застосуванням ємність з препаратом необхідно збовтати, підготувати обладнання для обприскування: перевірити справність систем обприскувача, провести ретельне промивання баку, магістральних трубопроводів та форсунок для розбризкування робочої суміші. Перед роботою відрегулювати обприскувач на заданий режим роботи. Необхідну кількість препарату при ввімкненому режимі розмішування обприскувача залити в заповнений водою на 1/3 бак обприскувача. Через декілька хвилин долити водою до повного об’єму бака. Після внесення препарату необхідно провести ретельне промивання бака, магістральних трубопроводів та форсунок чистою водою. Норма витрати робочого розчину: 200-300 л/га.

Механізм дії

Кломазон належить до інгібіторів біосинтезу пігментів. Проникаючи в рослини через коріння та сходи, кломазон рухається по рослині вгору до точки росту, де перешкоджає формуванню фотосинтетичних пігментів хлорофілу та каротину. В результаті бур’яни не проростають або їхні сходи з’являються білого чи напівпрозорого кольору та гинуть. При достатній вологості ґрунту бур'яни можуть проростати побілілими і відмирають через кілька днів. У культурних рослинах діюча речовина включається в метаболізм і розкладається до нетоксичних речовин.

Спектр дії

Чутливі бур’яни: лобода (види), волошка синя, полин (види), вівсюг звичайний, підмаренник чіпкий, грицики звичайні, дурман звичайний. Середньочутливі бур’яни: амброзія полинолиста, щириця звичайна, лопух (види), соняшник (падалиця), кропива (види), мишій (види), просо куряче, ромашка непахуча, гірчак (види). Малочутливі бур’яни: паслін чорний, портулак городній, фіалка (види), берізка польова.

Рекомендації щодо застосування

Добре зарекомендували внесення досходово на спосівах сої комбінацій препаратів Клом БТ 0,2-0,3 л/га + Пром БТ 2,0-2,5 л/га та Клом БТ 0,2-0,3 л/га + Харвард 1,8-2,0 л/га. Обприскування ґрунту проводиться до посіву або протягом перших трьох днів після посіву. При недостатній вологості ґрунту після внесення препарату доцільно провести його заробку за допомогою легких борін чи іншого знаряддя. При цьому глибину потрібно коригувати відносно залягання насіння культурних рослин. Норма внесення препарату залежить від вмісту гумусу в ґрунті: на ґрунтах з невисоким вмістом гумусу рекомендовано застосовувати мінімальні норми від рекомендованих. Оптимальні умови для обприскування: швидкість вітру 3-5 м/с, температура повітря не вище +250С.

У разі зміни кольору першої пари листків культури після застосування препарату, забарвлення зникає протягом 7-10 днів, не впливаючи негативно на ріст і розвиток рослин. Строки виходу працівників на оброблені площі для проведення механізованих робіт — 3 доби, ручних — не регламентується. Період очікування до збору врожаю не регламентується.

Інформаційне повідомлення
Посилання скопійоване в буфер обміну
(5)
(5)