Все не так катастрофічно – понад 90% листових фунгіцидів для зернових культур можна уявити чотирма групами препаратів.
Поділ цей штучний, так як три групи об'єднані за хімічним класом та механізмом дії, а четверта – за шкідливим об'єктом (борошниста роса), але для кращого осмислення ситуації ми пропонуємо саме такий поділ.

Триазоли

Найпоширеніша група фунгіцидів захисту зернових культур – 56 % світового ринку захисту зернових.

Інгібують біосинтез стерину (основний у багатьох видів грибів – ергостерин). Ергостерин відіграє важливу роль у стабілізації та функціонуванні клітинних мембран, впливає на процеси клітинного поділу, стимуляції росту та статевого розмноження. Ергостерин починає активно синтезуватися в грибах після початку їх проростання всередину листа (коли при розподілі клітин потрібно багато ергостерину для утворення клітинних мембран)

Механізм дії

Триазоли системні, пересуваються трансламінарно (крізь лист) і акропетально (по ксилемі), вгору по рослині, мають захисну, лікувальну та деяку викорінюючу дію (знищують міцелій гриба всередині рослини як до настання видимих ​​ознак ураження так і після). За рахунок акропетальної системності тріазоли захищають приріст.
Триазоли також мають різні корисні властивості, пов'язані з регулюванням росту рослини. Вони впливають на вміст хлорофілу в його тканинах, продовжують період асиміляції, покращують фотосинтез, тим самим подовжуючи період наливу зерна.

Оптимальне поєднання триазолів

Оптимальне поєднання триазолів – «повільний» триазол, що відповідає за тривалий захисний ефект і «швидкий», моментально проникає всередину і яскраво виражений «стоп» ефект (особливо це важливо щодо захворювань з коротким латентним періодом, таких наприклад, як бура іржа).

Враховуючи системність д. р. та спектр їх дії, відмінним є поєднання:
«швидкий» тріазол + «повільний» тріазол.

Триазоли, що найбільше продаються в світі, для захисту зернових культур:

  1. Протіоконазол
  2. Епоксиконазол
  3. Тебуконазол
  4. Пропіконазол
  5. Метконазол
  6. Ципроконазол
  7. Дифеноконазол
  8. Триадіменол
  9. Флутріафол

Наша компанія пропонує вам наступні продукти: Адепт БТ (епоксиконазол 120г/л, тебуконазол 70 г/л), Лекарь БТ (тебуконазол 250 г/л), Грано БТ (пропіконазол 250 г/л), Креатор БТ (дифеноконазол30 г/л + ципроконазол 6,3 г/л)

Стробілурини 

Друга за популярністю після триазолів група фунгіцидів захисту зернових культур – понад 17 % світового ринку захисту зернових.

Фунгіцидна дія стробілуринів зумовлена ​​здатністю речовин пригнічувати мітоходріальне дихання клітин патогенів. Ці препарати ефективні тільки при застосуванні в ранні стадії розвитку інфекції, оскільки вони пригнічують проростання конідій, початкове зростання міцелію, перешкоджають спороношенню, але слабо діють на міцелій, що вже інтенсивно зростає всередині листка.
Вони перешкоджають розвитку патогенів з класів базидіоміцетів (іржа), аскоміцетів (справжні борошнисті роси), ооміцетів (несправжні борошнисті роси) і дейтероміцетів (септоріоз), володіючи при цьому тривалим захисним ефектом – до шести тижнів.

Стробілурини мають яскраво виражену фізіологічну дію:

  • підвищують ефективність використання води – надають регулюючу дію на процес закриття продихів, тому в умовах посухи покращується процес асиміляції СО2, зменшується дихання, на десятки відсотків знижується споживання води
  • сприяють кращому засвоєнню азоту – процес асиміляції азоту відбувається за участю ферменту нітратредуктази, яка активна тільки у світлий час доби, а стробілурини уповільнює процес її інактивації у темряві
  • подовжують період вегетації – частково інгібують вироблення гормону старіння етилену, що призводить до подовження вегетації на кілька днів.

Стробілурини, що найбільше продаються в світі:

  1. Азоксистробін
  2. Піраклостробін
  3. Флуоксастробін
  4. Трифлоксістробін
  5. Пікоксістробін
  6. Крезоксім-метил

Наша компанія пропонує вам наступні продукти: Меланж БТ (азоксистробін 230 г/л), Дженфілд БТ (піраклостробін 300 г/л)

Небезпека виникнення резистентності до стробілуринів!

За даними FRAC (Fungicide Resistance Action Committee), небезпека виникнення стійкості патогенів до стробілуринів висока, тоді як до триазолів небезпека виникнення стійкості виражена помірно.
Для запобігання виникненню резистентності та для поєднання видатних захисних властивостей стробілуринів із захисними, лікувальними та викорінюючими властивостями триазолів широко застосовують їх суміші.

Чинники, що катастрофічно впливають на ефективність застосування навіть найякісніших фунгіцидів:

  1. Терміни обробки – за фазою розвитку хвороби.
  2. Терміни обробки – за фазою розвитку рослини.
  3. Якість обприскування – вибір адекватних форсунок і режимів обприскування (шкода неякісно працювати вкрай дорогими продуктами).
  4. Погода, яка не дає вийти в поле вчасно чи сприяє епіфітотійному сценарію розвитку захворювання.

Тривалість латентного періоду (від моменту проростання гриба всередину рослини і до появи видимих ​​ознак на листі) залежить від виду патогену та погодних умов і може становити від 5 - 6 днів у бурої іржі (Puccinia triticina), і до 2 - 4 тижнів у септоріозу ( Septoria tritici).

Фунгіциди ефективні до середини латентного періоду. Застосування фунгіцидів у пізніші терміни різко знижує їх ефективність за будь-яких норм витрати. Захисна дія фунгіцидів завжди вища за їхню лікувальну або викорінювальну активність

Ніхто, крім агронома, не знає краще своє поле і свої проблеми. Але це треба знати і обов'язково враховувати будь-якому самому грамотному фахівцю - роботу системними препаратами, що захищають новий приріст, треба починати на ранніх стадіях росту листя, що захищається.
Якщо підфлаговий або флаговий листок вже повністю сформовані і виглядають здоровими – це не означає, що не пройдено половину латентного періоду після зараження.
Робота у пізні терміни латентного періоду різко знижують ефективність фунгіциду.

Саме тому ми рекомендуємо щонайменше дві обробки фунгіцидами – навіть якщо робота із захисту підфлагового листа пройшла із запізненням – системний фунгіцид може зберегти свою дію аж до моменту обробки по флаговому листу, який навіть при другому обприскуванні із запізненням (з організаційних, погодних чи інших причин) до моменту обробки ще не буде заражений
Пропонуємо кілька варіантів обробки із різною економікою. Це не догма – це посібник до дії. Завжди є особливості, і тільки на місці їх можна врахувати